Detailní popis produktu
(2).png)
Čerstvý sheng puer čaj z čajové hory Yibang (倚邦山). Čaj byl sklizen na jaře 2024 a lisován na podzim roku 2025. Čajová hora Yibang je třetí největší čajovou horou (360 km²) v kraji Mengla (勐腊县), kde žije více než 12.000 obyvatel (2019). Čajové lístky pochází z prastarých čajových stromů (gushu 古树) z malo listé odrůdy čajovníků (xiaoyezhong 小叶种), jednoho z nejvzácnějších čajových materiálů s neuvěřitelně jemným chuťovým profilem, který lze nalézt především v oblasti Yibang. Čajové lístky byly pečlivě probrány a sbírány napříč čajovými zahradami v oblasti Yibang v nadmořské výšce mezi 1300-1400 m.n.m. Čajový obal má minimalistický design odkazujícího na hravé červené pandy žijící v provincii Yunnan, které Vám přirozeně přirostou k srdci a obsahuje název čaje v čínských znacích (Maoerduo 猫耳朵), místní název pro Yibangský malo-listý druh čajovníku, který je někdy nazýván jako "kočičí ouška".
Čaj nám velkoryse poskytla paní Liang, certifikovaná čajová mistryně (2013, Shenzhen), čajová mentorka a zkušená lektorka na Xishuangbanna Jinlanling Vocational Training School (西双版纳金蓝领职业培训学校), kde působí od roku 2019. Své čaje vybírá napříč dvanácti čajovými horami v oblasti Xishuangbanna. Během naší pracovní cesty do Xishuangbanny na začátku roku 2025 jsme strávili hodně času ochutnávkám, testováním a konzultacím různých aspektů místních čajů. Současně jsme s paní Liang uskutečnili několik rozhovorů a diskutovali o současných trendech v Xishuangbannském čajovém průmyslu.


Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - nádech sladkého pečiva s medovými tóny
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - vůně květinového nektaru s oříškovými tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné žluto-bronzové odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější zlatavé odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - ovocné sirupy (citrusy a lesní bobule) a krémové dobroty (nadýchaný cupcake a plněné makaronky) s jemnými oříškovými a medovými tóny
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - tropické květiny, ovocné bonbóny (bonpari) s tóny čerstvě nasekaného dřeva a lehce nasládlého pižma
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - super hladký a velmi vrstevnatý charakter
- Svíravost (Se 涩) - zanedbatelná a téměř neznatelná svíravost (typické pro oblast Mengla)
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - podobně jako ostatní čaje z oblasti Yibang, tento čaj přináší rychlý a intenzivní pocit sladkosti s různými variacemi exotických květin, peckovin a medu (charakter čajové hory Yibang). Malolistý typ čajových listů (xiaoyezhong 小叶种) lze v Xishuangbanně nalézt jen velmi zřídka a standartně se objevuje pouze u čajů z oblasti Yibang. Narozdíl od standartního velko listého typu (dayezhong 大叶种) má však tento čaj mnohem jemnější, šťavnatější a bohatější tělo, které nabízí nový rozměr čajového zážitku, zejména pro ty nejnáročnější čajomilce
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a vyrovnané (tj. bez překvapivých změn mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná a intenzivní sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - znatelné povzbuzení, ochlazení a osvěžení v řádech hodin
Doplňkové parametry
| Kategorie: | Čaje |
|---|---|
| Balení: | 200 g |
| Čajová hora: | Yibang 倚邦 |
| Distributor: | Liang |
| Ročník: | 2025-2019 |
| ? Výrobce: | FH-05, Liang |
| ? Původ: | Yibang (倚邦) |
| ? Sklizeň: | Q1/2024 (Q3/2025) |
| ? Nadmořská výška: | ± 1300-1400 m.n.m. |
| ? Kvalita: | Gushu (古树), Xiaoyezhong (小叶种) |
| ? Typ: | Shengcha (生茶), Bingcha (饼茶) |
| ? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
| ? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |
