Úvod
Legendy praví, že se čaj v provincii Yunnan připravoval před více než 3 000 lety. Čerstvé lístky se buď zalévaly horkou vodou v pohárcích ze seříznutého bambusu anebo se pražili nad otevřeným ohněm a poté krátce povařily v hliněných džbáncích. Tato metoda se používá zejména v zimních měsících a je možné ji nalézt i dnes. První písemné zmínky o čaji "puer" (普洱茶) lze nalézt od 6. století v souvislosti se starověkou Koňskou čajovou stezkou (茶马古道). Jako součást Hedvábné stezky byl čaj z královských zahrad přepravován malými poníky do celého světa, kde sloužil jako lahodný nápoj, jenž povznáší ducha i mysl.
Autonomní Daiská prefektura Xishuangbanna (西双版纳) představuje malé hornaté území na jihozápadě Číny. Jedná se o známou čajovou oblasti při hranicích s Laosem a Myanmarem, která představuje téměř 1/4 rozlohy České republiky (± 20 000 km²). Xishuangbanna není známá pouze puer čajem a tropickým počasím (v průměru 25–40 °C), ale také svou kulturní rozmanitostí (13 z 56 národnostních menšin) a velkou pohostinností.
Prefektura je rozdělena do tří okresů – Jinghong (景洪), Mengla (勐腊) a Menghai (勐海), kde žije přibližně 1 milion obyvatel. Na konci 13. století byla Xishuangbanna rozdělena mezi čtyři politická uskupení - Království Tai – Království Kengtung (dnešní Shanský stát v Myanmaru), Království Lan Zhang (dnešní severozápadní Laos), Království Lan Na (dnešní severní Thajsko) a Sipsong Panna (dnešní Xishuangbanna v Číně).
V současné době lze v Xishuangbanně nalézt více než 470 vesnic, které se nachází převážně v oblasti 6 nových čajových hor (okres Menghai 勐海) a 6 prastarých čajových hor (okres Mengla 勐腊). Čajové odrůdy se pohybují od malých čajových keřů hustě pěstovaných na čajových terasách (taidi 台地) až po prastaré čajovníky (gushu 古树) rostoucí v hustě zalesněných oblastech s výraznými silnými kmeny dosahující výšky několika metrů. Tradičně čaj pochází z přirozeně rostoucích čajovníků ve výšce mezi 760–2750 m n. m., které rostou stovky až tisíce let bez zásahu člověka.
Na rozdíl od jiných čajových oblastí má Xishuangbanna několik výhod. Kromě načervenalé písčité hlíny s vynikající propustností vody a provzdušňováním je to specifické subtropické horské monzunové klima, které čajovníkům poskytuje dostatek vlhkosti, světla a tepla. Kromě bohatých ročních srážek (1200–1800 mm) a optimálního pH půdy (4,00–6,09) má Xishuangbanna také jeden z největších deštných pralesů v Asii (± 720 km²), který podporuje bohatou biodiverzitu a dostatek organické hmoty sloužící jako přírodní hnojivo. Čaj se běžně sklízí několikrát ročně, zejména na jaře (březen–květen) a na podzim (srpen–říjen).
Prohlášení:
Předkládaná mapa se zaměřuje pouze na Autonomní Daiskou prefekturu Xishuangbanna (西双版纳), která je jednou z nejvýznamnějších oblastí produkce puer čaje v provincii Yunnan. Mapa sleduje oblast Šesti prastarých čajových hor (古六大茶山) a Šesti nových čajových hor (新六大茶山). Mapu zpracoval Richard Grünwald a navrhla Karolína Žatečková pod záštitou projektu "TEAEYE". Mapa slouží jako interaktivní nástroj ke zvýšení povědomí o čajové geografii v oblasti Xishuangbanna a poskytuje základní informace o této čajové oblasti. Data byla shromážděna na základě rozsáhlé obsahové analýzy literatury, zejména sekundárních a terciárních zdrojů v čínštině a angličtině. Přesnost empirických dat vychází z křížových odkazů, současných vědeckých studií a odhadů provedených výzkumníky a dalšími čajovými odborníky. Data budeme v následujících měsících postupně zpřesňovat a aktualizovat. Seznam literárních zdrojů bude zveřejněn ve finální verzi mapy nebo sdílen na vyžádání. Obsah lze veřejně sdílet, avšak žádná část naší práce není určena pro komerční využití třetími stranami bez našeho svolení.
Čajová mapa byla naposledy aktualizována 17. listopadu 2024. Beta verze mapy zahrnuje pouze několik desítek klíčových vesnic z dvanácti čajových hor. Během pilotní fáze (podzim 2024 – jaro 2025) budeme optimalizovat uživatelské rozhraní, řešit případné chyby a postupně přidávat další obsah. Čajová mapa je volně přístupná veřejnosti a obsahuje informace, které budou představeny v připravovaném výzkumném článku o trhu s puer čajem. Pro přístup klikněte na obrázek v záhlaví anebo na odkaz níže.
< ODKAZ ZDE >
Poznámka:
V současné chvíli mapa funguje ve většině nejčastěji používaných webových prohlížečů (Mozilla, Internet Explorer, Safari...). Mapa nebyla testována na mobilních telefonech (IOS a Android), kde jsme narazili na sérii technických problémů. Tyto nedostatky následně odstraníme v následujícím updatu. Děkujeme za pochopení.
Pokud narazíte na problémy nebo máte dotazy, kontaktujte nás na info@bannahouse.cz.
© Banna House
Navrženo: Richard Grünwald
Zpracováno: Karolína Žatečková
Data: Richard Grünwald
Rozhraní mapy: Google Maps
Verze: 1.01, poslední aktualizace: 17. listopadu 2024