Detailní popis produktu
Lahodný sheng puer čaj z vesnice Laobanpen (老班盆) z čajové hory Bulang (布朗山). Čaj byl sklizený na jaře roku 2023 a lisován v zimě roku 2023. Vesnice Laobanpen se nachází přibližně 3 km od vesnice Laobanzhang (老班章) v kraji Menghai (勐海县) a je domovem horkých kmenů Lahu (拉祜族). Čajové lístky pochází z kombinace prastarých a vzrostlých čajových stromů (huncai 混采) sbíraných napříč čajovými zahradami vesnice Laobanpen v nadmořské výšce mezi 1600-1750 m.n.m. Čajový obal má minimalistický design s čínskými znaky (Laobanpen 老班盆) a krátkým popisem týkající se historie, geografie a chuťového profilu čaje z této vesnice.
Čaj nám velkoryse poskytl Huang Zhiwei, čajový pěstitel a zpracovatel pocházející z čajové vesnice Laobanzhang (rodina č. 007), jedné z nejznámnějších a nejzámožnějších čajových vesnic v Xishuangbanně. Huang pochází z kmene Hani (哈尼族) a jeho rodina vlastní několik čajových zahrad v mikro-oblasti Banzhang. Během naší pracovní cesty do Xishuangbanny na začátku roku 2025 jsme s Huangem strávili mnoho času návštěvou jeho čajových zahrad nedaleko vesnice Laobanzhang, ochutnávkou čajů z letošních sklizní a samozřejmě diskuzí nad rozvojem vesnice Laobanzhang v uplynulých dvaceti letech.
Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - sladký medový nádech s květinovými tóny
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - dřevité a pižmovité tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné žluto-jantarové odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější zlato-medové odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - nezralé ovoce (granátové jablko, broskve, gdoule a hrušky) a květinové nektary (cukrová třtina, orchideje a kapok - tzv. Mumianhua 木棉花) s tóny vzácných dřev a nasládlého pižma
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - nasládlé tabákové listy s tóny lesního medu
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - hrubší, přesto velmi vrstevnatý charakter
- Svíravost (Se 涩) - mírná svíravost typická pro nedávné sklizně (2025-2020), přesto velmi příjemná a důležitá za účelem dlouhodobého skladování
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - podobně jako ostatní čaje z oblasti Banzhang, tento čaj má charakteristický hořko-sladký nádech (charakter čajové hory Bulang), který výrazně umocňuje sladkost a jednotlivé chuťové vrstvy čaje, zejména tóny květinových nektarů a nasládlého pižma typických pro tuto oblast
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a vyrovnané (tj. bez překvapivých změn mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná a intenzivní sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - znatelné osvěžení, ochlazení a nabuzení v řádech hodin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Balení: | 357 g |
Čajová hora: | Bulang 布朗 |
Distributor: | Huang |
Ročník: | 2025-2019 |
? Výrobce: | FM-03, Huang (family No. 007) |
? Původ: | Laobanpen (老班盆), Bulang Mountain (布朗山) |
? Sklizeň: | Q1/2023 (Q4/2023) |
? Nadmořská výška: | ± 1600-1750 m.n.m. |
? Kvalita: | Huncai (混采) |
? Typ: | Shengcha (生茶), Bingcha (饼茶) |
? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.