Detailní popis produktu
Vyzrálý sheng puer čaj z čajové hory Yibang (易武山). Čaj byl sklizen na jaře 2006 a lisován na jaře roku 2017. Čajová hora Yibang je třetí největší čajovou horou (360 km²) v kraji Mengla (勐腊县), kde žije více než 12.000 obyvatel (2019). Čajové lístky pochází z kombinace prastarých a vyzrálých čajových stromů (huncai 混采) sbíraných napříč čajovou horou Yibang v nadmořské výšce mezi 1300-1400 m.n.m. Čajový obal má minimalistický design s čínskými znaky (Tusi gongcha 土司贡茶) odkazující na vysoce kvalitní čaj určený jako "všimné" (=tribut, daň) pro kmenové náčelníky a další místní elity jmenovaných místními vládami napříč provincí Yunnan (云南省).
Čaj nám velkoryse poskytla paní Liang, certifikovaná čajová mistryně (2013, Shenzhen), čajová mentorka a zkušená lektorka na Xishuangbanna Jinlanling Vocational Training School (西双版纳金蓝领职业培训学校), kde působí od roku 2019. Své čaje vybírá napříč dvanácti čajovými horami v oblasti Xishuangbanna. Během naší pracovní cesty do Xishuangbanny na začátku roku 2025 jsme strávili hodně času ochutnávkám, testováním a konzultacím různých aspektů místních čajů. Současně jsme s paní Liang uskutečnili několik rozhovorů a diskutovali o současných trendech v Xishuangbannském čajovém průmyslu.
Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - venkovský nádech se zemitými tóny
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - ořechové, kořeněné a sladké medové tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné oranžovo-zlaté odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější okrovo-medové odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - vzácné dřeviny (kafr, santal a mahagon) a venkovské tóny (vlhká kůže, vlhké dřevo) s jemnými houbovitými tóny (křupavé žampióny a ryzce)
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - ořechy se zbytky skořápek (pekanové ořechy a vlašské ořechy), drceného koření (skořice, vanilka a muškátový oříšek) s tóny sypaného tmavého cukru a zcukernatělého medu
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - hladký a vrstevnatý charakter
- Svíravost (Se 涩) - zanedbatelná a téměř neznatelná svíravost (typické pro oblast Mengla)
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - podobně jako ostatní čaje z oblasti Yibang, tento čaj přináší rychlý a intenzivní pocit sladkosti s různými variacemi exotických květin, peckovin a medu (charakter čajové hory Yibang). Protože se jedná o vyzrálý sheng, tak v následujících měsících budeme čaj postupně přechutnávat, neboť se chuť, vůně i charakter může výrazně lišit po příjezdu do Evropy
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a vyrovnané (tj. bez překvapivých změn mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná a intenzivní sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - znatelné osvěžení, zahřání a uklidnění v řádech hodin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Balení: | 357 g |
Čajová hora: | Yibang 倚邦 |
Distributor: | Liang |
Ročník: | ≤ 2008 |
? Výrobce: | FH-05, Liang |
? Původ: | Yibang (倚邦) |
? Sklizeň: | Q1/2006 (Q1/2017) |
? Nadmořská výška: | ± 1300-1400 m.n.m. |
? Kvalita: | Huncai (混采) |
? Typ: | Shengcha (生茶), Bingcha (饼茶) |
? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.