Detailní popis produktu
Vyzrálý sheng puer čaj z čajové vesnice Bayiqing (芭依箐) z čajové hory Yiwu (易武山). Čaj byl sklizen v 2020 během první jarní sklizně (Touchun 头春), která je mnohem vzácnější, sladší a vrstevnatější, a lisován na jaře roku 2023. Čajová vesnice Bayiqing leží přibližně 8 km (vzdušnou čarou) od slavného mikro-regionu Xiaobohetang (小薄荷塘) v kraji Mengla (勐海县), který se vyznačuje příznačnými mentolovými variacemi a vlastnostmi. Čajové lístky byly sklizeny z prastarých čajovníků (gushu 古树) napříč čajovými zahradami nedaleko vesnice Bayiqing v nadmořské výšce kolem 1800 m.n.m. Čajový obal má modro-bílou barvu a vyobrazuje čínského draka s odkazem na dlouhou historii dovozu sheng puer čaje (shengcha 生茶) z prastarých čajových zahrad oblasti Yiwu, dříve též známé jako Mansa (曼撒). Čajový koláč je lisovaný s tenkým žlábkovitým vybráním (Shousibing 手撕饼), které umožňuje jednodušší rozlamování a to i bez použití čajových nátrojů (čajová jehla či čajový nůž).
Čaj nám velkoryse poskytla paní Liang, certifikovaná čajová mistryně (2013, Shenzhen), čajová mentorka a zkušená lektorka na Xishuangbanna Jinlanling Vocational Training School (西双版纳金蓝领职业培训学校), kde působí od roku 2019. Své čaje vybírá napříč dvanácti čajovými horami v oblasti Xishuangbanna. Během naší pracovní cesty do Xishuangbanny na začátku roku 2025 jsme strávili hodně času ochutnávkám, testováním a konzultacím různých aspektů místních čajů. Současně jsme s paní Liang uskutečnili několik rozhovorů a diskutovali o současných trendech v Xishuangbannském čajovém průmyslu.
Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - jemný orchidejový nádech s medovými tóny
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - čerstvé dřevité a sladké medové tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné žluto-oranžové odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější zlato-medové odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - jemné tropické květiny (bílé lilie a orchideje) a čerstvé medicinální tóny (pampelišky, heřmánek, lípa a gingko) s jemnými mentolovými tóny
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - čerstvě vyloupané ořechy (lískové oříšky a vlašské ořechy), čerstvě posekané dřevo z listnatých stromů (buk a jasan) s tóny starých citrusů, lesních peckovin a lesního medu
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - hladký a vrstevnatý charakter
- Svíravost (Se 涩) - zanedbatelná a téměř neznatelná svíravost (typické pro oblast Mengla)
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - podobně jako ostatní čaje z oblasti Yiwu, tento čaj přináší rychlý a intenzivní pocit sladkosti s různými variacemi peckovin a medu (charakter čajové hory Yiwu). Protože se jedná o čaj v těsné blízkosti Xiaobohetang (小薄荷塘), tak tento čaj navíc přináší příjemný pocit mentolové svěžesti a bdělosti, který je odlišný od čerstvých sklizní sheng puerů s větším obsahem kofeinu
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a vyrovnané (tj. bez překvapivých změn mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná a intenzivní sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - znatelné osvěžení, povzbuzení a zvýšení bdělosti v řádech hodin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Balení: | 200 g |
Čajová hora: | Yiwu 易武 |
Distributor: | Liang |
Ročník: | 2025-2019 |
? Výrobce: | FH-05, Liang |
? Původ: | Yiwu (易武), Bayiqing (芭依箐) |
? Sklizeň: | Q1/2020, Touchun (头春) |
? Nadmořská výška: | ± 1800 m.n.m. |
? Kvalita: | Gushu (古树) |
? Typ: | Shengcha (生茶), Bingcha (饼茶) |
? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.