Detailní popis produktu
Čerstvý sheng puer čaj z čajové vesnice Hongtupo (红土坡) z čajové hory Mangzhi (莽枝山). Vesnice Hongtupo se nachází přibližně 25 km vzdušnou čarou od městečka Xiangming (象明乡), důležité dopravní tepny mezi prastarými čajovými horami Mangzhi (莽枝), Yibang (倚邦) a Manzhuan (蛮专) v okrese Mengla (勐腊县). Čaj byl sklizen a lisován na jaře roku 2025. Čajové lístky pochází z prastarých čajových stromů nad 100 let (gushu 古树) a byly sklizeny napříč čajovými zahradymi nedaleko vesnice Hongtupo v nadmořské výšce mezi 1300-1500 m.n.m.
Čaj nám byl velkoryse poskytnut od Mengmeng a Zhoujie, čajové rodině žijící ve vesnici Jiabu village (架布) z čajové hory Yibang (倚邦山), kteří se zaměřují na čajovou produkci z šesti prastarých čajových hor (Guliudachashan 古六大茶山). Během naší pracovní cesty po Xishuangbanně na začátku roku 2025 jsme strávili poměrně hodně času cestováním a objevováním několika čajových zahrad a ochutnáváním různých čajů z oblasti Mengla (勐腊).
Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - jemný květinový nádech se sladkými oříškovými tóny
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - znatelné oříškové a medové tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné bílo-žluté odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější zlato-bílé odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - rozkvetlé květiny (bílé lilie, šeřík) a lesní peckoviny (maliny, ostružiny a borůvky) s tóny čerstvě řezaného dřeva a cukrové posypky
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - marmelády (kombinace červeného rybízu a černého rybízu), bylin (jitrocel a citrńová tráva) a čerstvých oříšků (lískové oříšky) s hustým květinovým nektarem (černo-medová květina)
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů než u jiných čajů v kvalitě vzrostlých stromů (qioamu 乔木)
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - hedvábně hebký a vrstevnatý charakter (ideální k dlouhodobé archivaci a několika hodinovému vychutnávání)
- Svíravost (Se 涩) - mírná svíravost v počáteční fázi (typické u nových sklizní), zatímco v pozdější fázi téměř vymizí (typické pro oblast Mengla)
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - podobně jako u drtivé většiny čajů z oblasti Mengla, má tento čaj velmi jemné a něžné tělo, které postupně prostoupí vaše ústa úžasnou sladkostí. Mangzhi čaje se na druhou stranu vyznačují příznačnou orchidejovo-medovou chutí (typickou pro tuto oblast).
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a vyrovnané (tj. bez překvapivých změn mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - překvapivě více uklidňující účinek v pozdějších fázích (pocit úlevy podobné v sauně) než povzbuzující účinek (typické u čestvých shengcha) v řádech hodin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Balení: | 200 g |
Čajová hora: | Mangzhi 莽枝 |
Distributor: | FM-01, Mengmeng a Zhoujie |
Ročník: | 2025-2019 |
? Výrobce: | FM-01, Mengmeng a Zhoujie |
? Původ: | Mangzhi (莽枝), Hongtupo (红土坡) |
? Sklizeň: | Q1/2025 |
Nadmořská výška: | 1300-1500 m.n.m. |
? Kvalita: | Gushu (古树) |
? Typ: | Shengcha (生茶), Bingcha (饼茶) |
? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |