Detailní popis produktu
Čerstvý sheng puer čaj z čajové vesnice Weidong (卫东) z čajové hory Bulang (布朗山). Čaj byl sklizen na jaře roku 2023 a lisován na jaře roku 2025. Vesnice Weidong se nachází přibližně 13 km vzdušnou čarou od čajové vesnice Laobanzhang (老班章), jedné z nejslavnějších a nejžádanějších čajových vesnic v oblasti Menghai (勐海). Přestože se čajové zahrady nedaleko vesnice Weidong nachází v nižší nadmořské výšce (1200-1300 m.n.m), vesnice Weidong je více známou kvůli svým velkolepým vodopádům, které přináší blahodárnou vláhu pro místní faunu a flóru. Čajové lístky pochází z prastarých čajových stromů nad 100 let (gushu 古树) sbíraných napříč čajovými zahradami v okolí vesnice Weidong.
Čaj nám velkoryse poskytla paní Liang, certifikovaná čajová mistryně (úroveň 3, 2013, Shenzhen), čajová mentorka a zkušená lektorka na Xishuangbanna Jinlanling Vocational Training School (西双版纳金蓝领职业培训学校), kde působí od roku 2019. Své čaje vybírá napříč dvanácti čajovými horami v oblasti Xishuangbanna. Během naší pracovní cesty do Xishuangbanny na začátku roku 2025 jsme strávili hodně času ochutnáváním, testováním a konzultacemi různých aspektů místních čajů. Současně jsme s paní Liang uskutečnili několik rozhovorů a diskutovali o současných trendech v Xishuangbannském čajovém průmyslu.
Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - jemný kouřový nádech se sladkými květinovovo-oříškovými tóny
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - znatelné oříškové a medové tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné bílo-žluté odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější zlato-bílé odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - osvěžující limonády z čerstvě vymačkaných citrusů a sušenných ořechů (lískové oříšky a mandle) s tóny sušenné slámy a čerstvě řezaného dřeva
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - postupný přechod tónů sladkého tabáku, žlutého melounu, smetany a jemného pižma (jeden z charakteristických rysů oblasti "Banzhang").
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů než u jiných čajů v kvalitě vzrostlých stromů (qioamu 乔木)
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - hrubější a vrstevnatý charakter (ideální do práce či na túry)
- Svíravost (Se 涩) - marginální a to i s ohledem na stáří čaje (sběr Q1/2023)
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - podobně jako u drtivé většiny čajů z čajové hory Bulang, má i tento čaj hořko-sladký nádech (vyprchání hořkosti pod 1 minutu), který podobně jako u českého piva, umocňuje sladkost a jednotlivé chuťové vrstvy čaje
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a vyrovnané (tj. bez překvapivých změn mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - výrazné osvěžení a posílení vnitřní síly v řádech hodin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Balení: | 100 g |
Čajová hora: | Bulang 布朗 |
Distributor: | Liang |
Ročník: | 2025-2019 |
? Výrobce: | FH-05, Liang |
? Původ: | Bulang mountain (布朗), Weidong (卫东) |
? Sklizeň: | Q1/2023 |
Nadmořská výška: | 1200-1480 m.n.m. |
? Kvalita: | Gushu 古树 |
? Typ: | Shengcha (生茶) |
? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |