Detailní popis produktu
Obecné shrnutí
Premiový sheng puer čaj z prastaré čajové vesnice Zhanglang (章朗) sklizený na podzim roku 2022. Čajové lístky pochází ze starých stromů (dashu 大树), které sklidila a zpracovala Shanshanina sestřenice Yushan. Yushan patří k etnické skupině Bulang (布朗) a soustředí se na produkci čajů z čajové oblasti Bada (巴达), které se vyznačují příznačným citrusovým, kouřovým a ovocným charakterem. Čaj je prodáván ve formě lisovaného čajového koláče (bingcha 饼茶) o hmotnosti 200 g, který se hodí k dlouhodobé archivaci.
Čajový profil (akt. 08-07-2024)
- Vůně: Mírný kouřový nádech s dřevěno-slámovými tóny
- Barva: Čaj přechází z žluto-oranžových tónů do průhledně medově-okrových odstínů
- Chuť: Kombinace květin (heřmánek, sedmikrásky a pampelišky), sušenných citrusů (pomelo a pomeranč), ořechů (vlašský ořech, pistácie a lískové oříšky) přecházející do dřevitých tónů čerstvě sloupnuté kůry z jehličnatých stromů
Doporučená příprava
- Krok 0 (Vážení): Odsypejte či odlomte 4-6 g (množství pro 2-3 čajomilce) či 7-8 g (množství pro 4 a více čajomilců) čaje na váze. Mezitím si připravte patřičnou čajovou nádobu, v níchž budete připravovat čaj. Standartně používáme čajové nádoby (gaiwan, konvička) v rozmezí 150 až 200 ml. Máte-li větší (500 ml a více) či menší nádobu (140 ml a méně), doporučujeme přizpůsobit dávkování čaje.
- Krok 1 (Zahřátí): Zahřejte čajovou keramiku/porcelán/sklo (vlejte horkou vodu 95-99˚C do připravené nádoby a ponechte několik sekund v nádobě. Poté vložte připravené množství čaje (suchý list) do nádoby a následně přikryjte (vrchní víčko nádoby). Suchý list v nádobě ponechte cca. 20-40 sekund, díky čemuž se rozvine aroma suchého listu.
- Krok 2 (Probuzení): Zalejte čaj horkou vodou (95-99˚C) a ponechte louhovat v řádech sekund (3-5 sekund). Během krátkých nálevů se zbavíte prachu a nečistot, a zároveň pomůžete čajovým lístků se rozvinout. Výsledný nálev následně vylejte. Celý proces zopakujte ještě jednou k lepšímu rozvinutí čajových lístků, čímž docílíte lepšího chuťového prožitku.
- Krok 3 (Nálevy): S ohledem na vyšší kvalitu čajů (staré či prastaré čajové stromy) není nutné čaj louhovat po dlouhé minuty. Prvních 10-15 nálevů (ekvivalent cca. 2-3 litrů) doporučujeme slévat v rozmezí 5-6 sekund. Po 15-tém nálevu doporučujeme slévat v rozmezí 5-10 sekund. V případě, že se rozhodnete čaj louhovat déle, docílíte tím jiného chuťového prožitku, který ovlivní výsledný počet nálevů a intenzitu chuťových vjemů.
Skladování:
Pro zachování chuťového prožitku doporučujeme skladovat při standartní pokojové teplotě (18-25˚C) v suchém (50-60% vlkhosti), temném a nearomatickém prostředí. Čaj je vhodné skladovat ve skle, keramice či v zip-lockovém obalu bez přístupu vzduchu kvůli oxidaci. Vyvarujte se skladovat čaj v kuchyni, kde je standartně větší vlhkost a aromatičnost. Rovněž doporučujeme oddělovat jednotlivé typy čajů (sheng + bai // hong + shu) v místě skladování s ohledem na rozdílné aromatické vlastnosti, které mohou nepříznivně ovlivnit chuť čaje. Naše čaje jsou určeny k dlouhodobé archivaci, které podobně jako u vína, výrazně zlepšují chuťové vlastnosti čaje. Pro více informací o dlouhodobé archivaci, prosím, konzultujte způsob skladování s čajovou mistryní, Shanshan Lin.
Kvalita vody:
Pro zlepšení chuťového zážitku doporučujeme používat měkkou vodu. Výběr vody ovlivňuje až 40% z celkového chuťového prožitku. Mezi nejvíce náchylnými čaji na kvalitu vody standartně patří sheng puery a bílé čaje, jejichž chuťové vrstvy jsou jemnější a komplexnější. V případě, že používáte balenou (např. Rajec, Nartes...), filtrovanou vodu (např. Brita, Amway...) či studniční vodu, tak se chuť čaje může výrazně lišit z hlediska chuti, barvy i aromatu. Při použití kouhoutkové vody dbejte na kvalitu vodovodních trubek (zejména rez) a zdroj kohoutkové vody (vodní kámen, chlór, atd.).
Dávkování:
V případě, že experimentujete s dávkováním a louhováním čaje, mějte na paměti, že naše čaje jsou určeny jako vícenálové (10 a více nálevů) nápoje po celý den. S ohledem na vyšší kvalitu čajů (staré či prastaré čajovníky), tak není třeba čaj louhovat dlouhé minuty ani uměle navyšovat množství čaje (nad 8 g) v čajové nádobě, neboť i z několika gramů našich čajů připravíte plnohodnotné nálevy s dlouhotrvající sladkou dochutí.
Konzumace:
Čaje lze konzumovat do 24 hodin od prvního nálevu. Za předpokladu, že čaj nedokážete v jeden den spotřebovat, tak čaj nemusíte vyhazovat, neboť ho lze použít i následující den. Pro tento účel je zapotřebí čaj v čajové nádobě zcela zbavit vody a následující den provést jeden mezi-nálev (5-10 sekund v závislosti na počtu předchozích nálevů), kterým předejte případnému zkvašení. Pro více informací, prosím, konzultujte způsob přípravy s čajovou mistryní, Shanshan Lin.
Pro více informací v našem čajopise (coming soon). :-)
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
? Producer / Výrobce: | FB-01, Yushan, Bulang (布朗) |
? Origin / Původ: | Zhanglang (章朗), Bada (巴达) |
? Harvest / Sklizeň: | Q3/2023, 1700-2200 m.a.s.l. |
? Processing / Zpracování: | Hand-picked, artisan tea |
? Quality / Kvalita: | Dashu 大树 (70-99 years old) |
? Type / Druh: | Shengcha (生茶), bingcha (饼茶) |
? Rating / Hodnocení: | Premium quality (3/5) |
? Best before / Minimální trvanlivost: | 4/2069 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.