Detailní popis produktu
Čerstvé čajové pupeny z vesnice Manwa (曼佤) z čajové hory Bada (巴达山). Čaj byl sklizen během před-jarní sklizně (Zaochun 早春) na začátku roku 2025. Čajová vesnice Manwa se nachází přibližně 8 km od vesnice Zhanglang (章郎村), jedné z nejslavnějších a nejstarších čajových vesnic z čajové hory Bada s více než 1400 letou historií. Čajové pupeny pochází z divokých čajovníků (yesheng yabao 野生芽苞)) sbíraných napříč čajovými lesy nedaleko vesnice Manwa v nadmořské výšce kolem 1700 m.n.m. Čajové pupeny z čajové hory Bada jsou obecně považovány za sezónní čajovou specialitu a "dámský čaj" (Nurencha 女人茶) kvůli výrazné květinové vůni a výjimečně sladké chuti bez jakékoliv trpké dochuti. Tradičně jsou čajové pupeny velmi malé a mají příznačné žluto-zeleno-červeno-růžové zbarvení, jeden z vizuálních charakterů pupenů z divokých čajovníků. Tento čaj je vhodný na každodenní popíjení a určený ke krátkodobému skladování (doporučujeme tento čaj vypít v řádech několika let).
Čaj nám velkoryse poskytla Yukan, čajová producentka z kmene Bulang (布朗族) z čajové vesnice Manwa, se kterou se známe od roku 2011. Během naší pracovní cesty do Xishuangbanny na začátku roku 2025 jsme se několikrát setkali, abychom produskutovali čajové tradice kmene Bulang, porovnali současné sklizně napříč čajovými horami v oblasti Menghai a zkonzultovali současné trendy v Xishuangbannském čajovém průmyslu.
Vůně:
- Mokrý + suchý list (Shicha 湿茶 + Gancha 干茶) - výrazný květinový nádech s tóny sladkého pečiva
- Otisk vůně v čajovém šálku (Guabeixiang 挂杯香) - zeleninové, ovocné a medové tóny
Barva:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - průsvitné bílo-žluté odstíny
- Rozvojová fáze (> 5 nálevů) - světlější žluto-zelené odstíny
Chuť:
- Počáteční fáze (< 5 nálevů) - čerstvé ovoce (jahody, hrušky, jablka, thajské mango, gdoule a limetka), sladké dobroty (cukrová vata, marsmellow, turecký med a nugát) a čerstvá zelenina (okurková limonáda, mátová limonáda a kopřivy) s tóny jarních květin (kopretiny a akát)
- Pokročilá fáze (> 5 nálevů) - směs koření (zelený pepř a hřebíček), oříškových past (sladké mandle, lotosové semínky a arašídové máslo) s tóny bílého jogurtu, ovocných žvýkaček a vanilkové zmrzliny
Tělo:
- Hutnost (Naipao 耐泡) - neuvěřitelně solidní výdrž, která umožňuje vyšší počet nálevů
- Textura (Chunhounongyu 醇厚浓郁) - jemný tělo s mnoha chuťovými vrstvami
- Svíravost (Se 涩) - žádná
- Charakter (Kutianjiaozhi 苦甜交织) - Bada čaje mají příznačný šťavnatý a citrusový charakter. I přesto má však toto yabao velmi širokou paletu chutí a to i ve srovnání s jinými divokými čajovými pupeny (yesheng yabao 野生芽苞) z čajové hory Bada
- Rovnováha (Zonghe pinghengdu 综合平衡度) - rozdíly mezi jednotlivými chuťovými vrstvami jsou postupné a náhlé (tj. překvapivé změny mezi nálevy)
Dochuť:
- Sladkost (Huigan 回甘) - výrazná a intenzivní sladkost v řádech hodin
- Slinivost (Shengjin 生津) - výrazná slinivost v řádech hodin
- Povzbuzující pocit (Nenglianggan 能量感) - znatelné uklinění a ochlazení v řádech hodin
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čaje |
---|---|
Čajová hora: | Bada 巴达 |
Distributor: | Yukan |
Ročník: | 2025-2019 |
? Výrobce: | FB-02, Yukan, Bulang (布朗) |
? Původ: | Manwa (慢瓦), Bada (巴达) |
? Sklizeň & Lisování: | Q1/2025 |
? Nadmořská výška: | ± 1700-1800 m.n.m. |
? Kvalita: | Yesheng (野生) |
? Typ: | Yunnan baicha (云南白茶), Yabao (芽苞) |
? Skladování: | Gancang (干仓), Xishuangbanna (2023-2025), Praha (>2025) |
? Minimální trvanlivost: | neomezené / 20XX |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.