Detailní popis produktu
Překrásný a ručně vyráběný gaiwan z Daiské hlíny (Daitao 傣陶) pochází z malé hrnčířské dílny z města Jinghong (景洪市). Ačkoliv historie Yunnanských hlín lze datovat před více než 4000 lety, historii této keramiky můžeme datovat od do období Daiského království (1180-1993*), kde se vyráběly různé nádoby pro náboženské i praktické účely (zejména uchovávání potravin a tekutin). Až do konce 90. let 20. století byla Daiská keramika prakticky neznámá, s výjimkou Daiských hrubě opracovaných džbánů na pražení čaje (烤茶罐 Kaochaguan) používaných v různých oblastech čínské provincie Yunnan. Přelom nastal v roce 2006, kdy byla Daiská keramika zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V současné době existuje mnoho Daiských hrnčířských dílen vyrábějících celou řadu hrnčířských produktů, včetně různých gaiwanů a čajových konviček s Daiskými přírodními a budhistickými motivy.
Tuto keramiku nám velkoryse poskytla Yu Zhangfeng, Daiská hrnčířská mistryně z jedné nejstarší Daiské hrnčířské rodiny z města Jinghong, jejíž rodina opatrovala své řemeslo i navzdory Čínské kulturní revoluci (1966-1976). Od 90. let 20. století, se účastnila mnoha národních a mezinárodních hrnčířských akcí a spolupracuje s několika univerzitami a výzkumnými centry jako učiliště pro novou generaci hrnčířů, kteří by pomohli zachovat historický odkaz Daiské keramiky. Během naší cesty do Xishuangbanny na počátku roku 2025 jsme s Yuzhangfeng strávili poměrně hodně času výzkumnými rozhovory týkající se historie, postupu a technologie výroby Daiské keramiky v Daiské automnomní prefektuře Xishuangbanna (西双版纳).
Daiové věří, že každá věc má duši, o čemž svědčí i jedinečnost každého kusu této Daiské keramiky. Tento glazovaný gaiwan byl vyroben ze směsi křemene, vápence a kaolínu (Shiyingfen 石英粉), který je nanášen před výpalem v plynové peci. Teplota uvnitř pece v případě glazované keramiky se pohybuje kolem 1250 °C a doba výpalu trvá přibližně 15 hodin. Vypálená keramika se následně nechá odležet po 24 až 48 hodin v závislosti na vnitřní teplotě pece, která musí vychladnout na méně než 100 °C. Tento Daiský gaiwan je vhodný na přípravu všech typů čajů s ohledem na glazovaný povrch. Každý kus je jedinečný.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čajová keramika |
---|---|
Keramika: | Dai Tao 傣陶 |
Objem: | 100-150 ml |
Výrobce: | TC-004, Yuzhangfeng |
Výška: | 9,1 cm |
Šířka: | 8,4 cm |
Objem: | ± 120 ml |
? Technologie: | Manlun (慢轮) |
? Glazura: | Shiyingfen (石英粉) |
? Typ výpalu: | Plynová pec |
? Pečetidla: | 1 |
? Kvalita slévání: | 5/5 |
? Zvuk: | 5/5 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.