Detailní popis produktu
Základní informace
- Místo: prastaré čajové hory, oblast Mengla (勐腊), prefektura Xishuangbanna, provincie Yunnan, Čína (1700-2200 m.n.m.)
- Sklizeň: Jaro 2023, Yibang Manor
- Odrůda: Camellia Assamica velkolistá (大叶种)
- Zpracování: Sheng puer (生茶), bingcha (饼茶)
- Kvalita: staré čajovníky (古树), >100 let
Čajová edice "šesti prastarých čajových hor" představuje jedinečný zážitek pro ty, kteří chtějí vyzkoušet to nejlepší z Xishuangbannských sheng puerů sklizených v roce 2023.
Tato královská edice pochází od slavné čajové továrny Yibang Manor, kterou od roku 2014 provozuje Shanshanin spolužák, Xu Yongwei. Edice je tvořena šesti čajovými koláči pocházejících z prastarých čajovníků (gushu 古树, >300 let) napříč prastarými čajovými horami - Yibang (倚邦), Yiwu (易武), Mangzhi (蛮砖), Gedeng (革登), Manzhuang (莽枝) a Youle (攸乐). Navzdory enormnímu suchu, které se podepsalo na citelném úbytku sklizně (cca. 40-50%), tak je chuť o mnoho lepší než v předcházejících letech.
Čajová edice se prodává vždy jako set vzorků či koláčů
Doporučená příprava
- Krok 0 (Vážení): Odsypejte či odlomte 4-6 g (množství pro 2-3 čajomilce) či 7-8 g (množství pro 4 a více čajomilců) čaje na váze. Mezitím si připravte patřičnou čajovou nádobu, v níchž budete připravovat čaj. Standartně používáme čajové nádoby (gaiwan, konvička) v rozmezí 150 až 200 ml. Máte-li větší (500 ml a více) či menší nádobu (140 ml a méně), doporučujeme přizpůsobit dávkování čaje.
- Krok 1 (Zahřátí): Zahřejte čajovou keramiku/porcelán/sklo (vlejte horkou vodu 95-99˚C do připravené nádoby a ponechte několik sekund v nádobě. Poté vložte připravené množství čaje (suchý list) do nádoby a následně přikryjte (vrchní víčko nádoby). Suchý list v nádobě ponechte cca. 20-40 sekund, díky čemuž se rozvine aroma suchého listu.
- Krok 2 (Probuzení): Zalejte čaj horkou vodou (95-99˚C) a ponechte louhovat v řádech sekund (3-5 sekund). Během krátkých nálevů se zbavíte prachu a nečistot, a zároveň pomůžete čajovým lístků se rozvinout. Výsledný nálev následně vylejte. Celý proces zopakujte ještě jednou k lepšímu rozvinutí čajových lístků, čímž docílíte lepšího chuťového prožitku.
- Krok 3 (Nálevy): S ohledem na vyšší kvalitu čajů (staré či prastaré čajové stromy) není nutné čaj louhovat po dlouhé minuty. Prvních 10-15 nálevů (ekvivalent cca. 2-3 litrů) doporučujeme slévat v rozmezí 5-6 sekund. Po 15-tém nálevu doporučujeme slévat v rozmezí 5-10 sekund. V případě, že se rozhodnete čaj louhovat déle, docílíte tím jiného chuťového prožitku, který ovlivní výsledný počet nálevů a intenzitu chuťových vjemů.
Chuťový profil (průběžné aktualizace)
4/11/2023 (7 g, 180 ml porcelánový gaiwan, teplé odpoledne, voda ze zdroje Káraný)
Youle Gushu Shengcha 2023
- Vůně: mírný kouřový nádech s tóny lesního medu
- Chuť: směs lesního ovoce (pomezí borůvkových a jahodníkových listů), tmavého cukru a lesního medu
- Tělo: žádná trpkost (苦涩), vysoká slinivost (shengjin 生津), znatelná sladkost (huigan 回甘), silná výdrž (naipao 耐泡) a výrazný chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)
- Výdrž: >30 plnohodnotných nálevů
Yiwu Gushu Shengcha 2023
- Vůně: ovocně-medový nádech přecházející do jarních květin
- Chuť: citrónový nádech přecházející do lesního medu a červeného pepře
- Tělo: žádná trpkost (苦涩), vysoká slinivost (shengjin 生津), znatelná sladkost (huigan 回甘), silná výdrž (naipao 耐泡) a výrazný chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)
- Výdrž: >30 plnohodnotných nálevů
Yibang Gushu Shengcha 2023
- Vůně: květinovo-ovocný nádech s mírným kouřovým podtónem
- Chuť: směs peckovin přecházejících do tmavého cukru
- Tělo: žádná trpkost (苦涩), vysoká slinivost (shengjin 生津), znatelná sladkost (huigan 回甘), silná výdrž (naipao 耐泡) a výrazný chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)
- Výdrž: >30 plnohodnotných nálevů
Gedeng Gushu Shengcha 2023
- Vůně: medový nádech s mírným kouřovým podtónem
- Chuť: směs peckovin přecházejících do lesního medu
- Tělo: žádná trpkost (苦涩), vysoká slinivost (shengjin 生津), znatelná sladkost (huigan 回甘), silná výdrž (naipao 耐泡) a výrazný chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)
- Výdrž: >30 plnohodnotných nálevů
Mangzhi Gushu Shengcha 2023
- Vůně: bylinný nádech s mírným kouřovým podtónem
- Chuť: asijská máta přecházející do tmavého cukru a lesního medu
- Tělo: žádná trpkost (苦涩), vysoká slinivost (shengjin 生津), znatelná sladkost (huigan 回甘), silná výdrž (naipao 耐泡) a výrazný chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)
- Výdrž: >30 plnohodnotných nálevů
Mangzhuang Gushu Shengcha 2023
- Vůně: ovocný nádech s medově-květinovými tóny
- Chuť: pomezí zeleného jablka a ovocných bonbónů přecházejících do tmavého cukru a lesního medu
- Tělo: žádná trpkost (苦涩), vysoká slinivost (shengjin 生津), znatelná sladkost (huigan 回甘), silná výdrž (naipao 耐泡) a výrazný chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)
- Výdrž: >30 plnohodnotných nálevů
Rozšířené informace
Doporučení #1 (Skladování): skladujte při standartní pokojové teplotě (18-25˚C) v suchém (50-60% vlkhosti), temném a nearomatickém prostředí. Čaj je vhodné skladovat ve skle, keramice či v zip-lockovém obalu bez přístupu vzduchu kvůli oxidaci. Vyvarujte se skladovat čaj v kuchyni, kde je standartně větší vlhkost a aromatičnost. Rovněž doporučujeme oddělovat jednotlivé typy čajů (sheng + bai // hong + shu) v místě skladování s ohledem na rozdílné aromatické vlastnosti, které mohou nepříznivně ovlivnit chuť čaje. Naše čaje jsou určeny k dlouhodobé archivaci, které podobně jako u vína, výrazně zlepšují chuťové vlastnosti čaje. Pro více informací o dlouhodobé archivaci, prosím, konzultujte způsob skladování s čajovou mistryní, Shanshan Lin.
Doporučení #2 (Voda): používejte měkkou vodu pro zlepšení chuťového zážitku. Výběr vody ovlivňuje až 40% z celkového chuťového prožitku. Mezi nejvíce náchylnými čaji na kvalitu vody standartně patří sheng puery a bílé čaje, jejichž chuťové vrstvy jsou jemnější a komplexnější. V případě, že používáte balenou (např. Rajec, Nartes...), filtrovanou vodu (např. Brita, Amway...) či studniční vodu, tak se chuť čaje může výrazně lišit z hlediska chuti, barvy i aromatu. Při použití kouhoutkové vody dbejte na kvalitu vodovodních trubek (zejména rez) a zdroj kohoutkové vody (vodní kámen, chlór, atd.).
Doporučení #3 (Dávkování): v případě, že experimentujete s dávkováním a louhováním čaje, mějte na paměti, že naše čaje jsou určeny jako vícenálové (15-30 nálevů, ekvivalent 4-6 litrů) nápoje po celý den. S ohledem na vyšší kvalitu čajů (staré či prastaré čajovníky), tak není třeba čaj louhovat dlouhé minuty ani uměle navyšovat množství čaje (nad 8 g) v čajové nádobě, neboť i z několika gramů našich čajů připravíte plnohodnotné nálevy s dlouhotrvající sladkou dochutí.
Čaje lze konzumovat do 24 hodin od prvního nálevu. Za předpokladu, že čaj nedokážete v jeden den spotřebovat, tak čaj nemusíte vyhazovat, neboť ho lze použít i následující den. Pro tento účel je zapotřebí čaj v čajové nádobě zcela zbavit vody a následující den provést jeden mezi-nálev (5-10 sekund v závislosti na počtu předchozích nálevů), kterým předejte případnému zkvašení. Pro více informací, prosím, konzultujte způsob přípravy s čajovou mistryní, Shanshan Lin.
Verze 1.01