Bulang Dashu Shucha 2021

standardní cena: 40 Kč –12 % 35 Kč 35 Kč / 1 ks
Dostupnost: Skladem
Kód: 857
Bulang Dashu Shucha 2021
Weixin Image 20231123141303
40 Kč –12 %

Detailní popis produktu

Základní informace

  • Místo: čajová hora Bulang (布朗), prefektura Xishuangbanna, provincie Yunnan, Čína (1700-2100 m.n.m.)

  • Sklizeň: Jaro 2021, Bulang minorita (布朗)

  • Odrůda: Camellia Assamica velkolistá (大叶种)

  • Zpracování: Shu puer (熟茶), dračí kulička Longzhu (龙珠), hmotnost přibližně ± 9 g

  • Kvalita: staré čajovníky (大树), 70-99 let

Doporučená příprava

  • Krok 0 (Vážení): Vložte čajovou kuličku (± 8 g) do připravené čajové nádoby. Standartně používáme čajové nádoby (gaiwan, konvička) v rozmezí 150 až 200 ml. Máte-li větší (500 ml a více) či menší nádobu (140 ml a méně), doporučujeme přizpůsobit dávkování čaje.

  • Krok 1 (Zahřátí): Zahřejte čajovou keramiku/porcelán/sklo (vlejte horkou vodu 95-99˚C do připravené nádoby a ponechte několik sekund v nádobě. Poté vložte připravené množství čaje (čajová kulička) do nádoby a následně přikryjte (vrchní víčko nádoby). Suchý list v nádobě ponechte cca. 20-40 sekund, díky čemuž se rozvine aroma suchého listu.

  • Krok 2 (Probuzení): Zalejte čaj horkou vodou (95-99˚C) a ponechte louhovat v řádech sekund (3-5 sekund). Během krátkých nálevů se zbavíte prachu a nečistot, a zároveň pomůžete čajovým lístků se rozvinout. Výsledný nálev následně vylejte. Celý proces zopakujte ještě jednou k lepšímu rozvinutí čajových lístků, čímž docílíte lepšího chuťového prožitku.

  • Krok 3 (Nálevy): S ohledem na vyšší kvalitu čajů (staré či prastaré čajové stromy) není nutné čaj louhovat po dlouhé minuty. Prvních 10-15 nálevů (ekvivalent cca. 2-3 litrů) doporučujeme slévat v rozmezí 5-6 sekund. Po 15-tém nálevu doporučujeme slévat v rozmezí 5-10 sekund. V případě, že se rozhodnete čaj louhovat déle, docílíte tím jiného chuťového prožitku, který ovlivní  výsledný počet nálevů a intenzitu chuťových vjemů.

Chuťový profil (průběžné aktualizace)

1/12/2023 (8 g, 180 ml porcelánový gaiwan, chladný večer, voda ze zdroje Káraný)

  • Vůně: bylinný nádech s dřevitými tóny

  • Chuť: pomezí bylin (kopr), koření (skořicový cukr a bambusového lusku) a lakovaného starého dřeva přecházejícího do peckovin (pomezí černého rybízu, ostružin a moruší) a čokolády (pomezí hořké a bílé čokoládové pěny (mousse))

  • Tělo: mírná trpkost (苦涩), mírná slinivost (shengjin 生津), střední sladkost (huigan 回甘), nízká výdrž (naipao 耐泡) a slabý chuťový otisk v čajovém šálku (guabeixiang 挂杯香)

  • Výdrž: přibližně 15 plnohodnotných nálevů

Rozšířené informace

Doporučení #1 (Skladování): skladujte při standartní pokojové teplotě (18-25˚C) v suchém (50-60% vlkhosti), temném a nearomatickém prostředí. Čaj je vhodné skladovat ve skle, keramice či v zip-lockovém obalu bez přístupu vzduchu kvůli oxidaci. Vyvarujte se skladovat čaj v kuchyni, kde je standartně větší vlhkost a aromatičnost. Rovněž doporučujeme oddělovat jednotlivé typy čajů (sheng + bai // hong + shu) v místě skladování s ohledem na rozdílné aromatické vlastnosti, které mohou nepříznivně ovlivnit chuť čaje. Naše čaje jsou určeny k dlouhodobé archivaci, které podobně jako u vína, výrazně zlepšují chuťové vlastnosti čaje. Pro více informací o dlouhodobé archivaci, prosím, konzultujte způsob skladování s čajovou mistryní, Shanshan Lin.

Doporučení #2 (Voda): používejte měkkou vodu pro zlepšení chuťového zážitku. Výběr vody ovlivňuje až 40% z celkového chuťového prožitku. Mezi nejvíce náchylnými čaji na kvalitu vody standartně patří sheng puery a bílé čaje, jejichž chuťové vrstvy jsou jemnější a komplexnější. V případě, že používáte balenou (např. Rajec, Nartes...), filtrovanou vodu (např. Brita, Amway...) či studniční vodu, tak se chuť čaje může výrazně lišit z hlediska chuti, barvy i aromatu. Při použití kouhoutkové vody dbejte na kvalitu vodovodních trubek (zejména rez) a zdroj kohoutkové vody (vodní kámen, chlór, atd.).

Doporučení #3 (Dávkování): v případě, že experimentujete s dávkováním a louhováním čaje, mějte na paměti, že naše čaje jsou určeny jako vícenálové (15-30 nálevů, ekvivalent 4-6 litrů) nápoje po celý den. S ohledem na vyšší kvalitu čajů (staré či prastaré čajovníky), tak není třeba čaj louhovat dlouhé minuty ani uměle navyšovat množství čaje (nad 8 g) v čajové nádobě, neboť i z několika gramů našich čajů připravíte plnohodnotné nálevy s dlouhotrvající sladkou dochutí.

Čaje lze konzumovat do 24 hodin od prvního nálevu. Za předpokladu, že čaj nedokážete v jeden den spotřebovat, tak čaj nemusíte vyhazovat, neboť ho lze použít i následující den. Pro tento účel je zapotřebí čaj v čajové nádobě zcela zbavit vody a následující den provést jeden mezi-nálev (5-10 sekund v závislosti na počtu předchozích nálevů), kterým předejte případnému zkvašení. Pro více informací, prosím, konzultujte způsob přípravy s čajovou mistryní, Shanshan Lin.

Verze 1.01